Historie

Kristiansund symfoniorkester (KSO) ble stiftet 1919 og er blant de eldste orkestre i landet. Kjernen var det profesjonelle Teaterorkesteret, men helt fra 1876 var det orkester-konsert-prosjekter i Kristiansund.

KSOs grunnlegger var komponisten og folketonesamleren Edvard Bræin, som fra 1928 også startet "folkeoperaen", basert på massiv dugnad. Se alle opera- og operetteoppsetninger fra 1928 - 2018 nederst på siden.

Bildet over er fra 1924 og viser Kristiansund Symfoniorkester i Festiviteten. Dirigent Edvard Bræin, konsertmester Rudolf Unhjem, første styreleder Johan M. Gulbrandsen og operaorganisator Hermann Fischer bak hver sin cello (fra Nordmøre Museums fotosamling).

På statsbudsjettet

Bræin greide det kunststykket å få KSO inn som fast post på statsbudsjettet. Denne årlige bevilgningen gikk inn som en del av grunnfinansieringen av NASOL (Norske Symfoniorkestres landsforbund) da det ble opprettet. Siden 1971 har KSO hvert år framført opera i februar. Mange av produksjonene har vært norgespremièrer. Siden Operaen i Kristiansund ble opprettet, har KSO vært med som eier, og orkesteret er en av de frivillige organisasjonene som deltar i de årlige Operafestukene.

Dagens orkester

KSO teller i dag ca. 40 musikere. Orkesteret består av amatører og en kjerne av profesjonelle musikere som er gruppeledere i orkesteret. Disse utgjør Kristiansund Sinfonietta. De 12 gruppelederne er ansatt ved Kristiansund Musikkskole eller Operaen i Kristiansund. De har ukentlig orkestertjeneste som del av stillingene sine.

Orkesteret har sine ukentlige øvelser på onsdager. Ofte avholdes det seminar i forbindelse med innøving av program for høstkonserten. Dette er den konserten hvor vi setter symfonisk musikk i sentrum. KSO arbeider etter denne årssyklusen: operafestukene i februar, "lett" vårkonsert i april, nasjonal festkonsert 17.mai og høstkonsert i oktober. I perioden 1969-1995 var kommunens musikkinstruktør Peder A. Rensvik fast dirigent.

Videre til profesjonell karriere

Kristiansund har lite tilbud om høyere utdanning, og derfor flytter ungdommen ut etter videregående skole. Rundt regnet 300 tidligere KSO-medlemmer spiller i dag i ulike orkestre landet over. Ikke få har fått en profesjonell karrière.

Kristiansund symfoniorkester består av ivrige amatører som i godt samarbeid med de profesjonelle gruppelederne utgjør en viktig møteplass for musikalsk utøvelse og fellesskap. Orkesteret er en smeltedigel for musikere fra Kristiansund og omegn; fra kulturskolen, musikklinja, musikkorps, folk som har bodd fast i byen, tilbakevendte kristiansundere som har vært borte fra byen noen år og innflyttere som kommer til Kristiansund i forbindelse med sin yrkesutøvelse. Aldersspredningen er stor, fra tenåringer til godt voksne.

Kilde: Odd W. Williamsen, Nordmøre museum.

Kristiansund Symfoniorkester
Postboks 711, Kongens Plass
6501 Kristiansund

 +47 906 43 940 
 leder@symfonien.org

Støtt oss gjerne med din Grasrotandel

Org. nr. 971 368 004

Grasrotandelen logo